'Even voorstellen aan Trump’: hilarisch of eng? - Caenen Communicatie
1343
post-template-default,single,single-post,postid-1343,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

‘Even voorstellen aan Trump’: hilarisch of eng?

Donald J. Trump is president van de Verenigde Staten. Zijn boodschap is duidelijk: ‘America first’. ZML (Zondag met Lubach) houdt Trump een spiegel voor met een filmpje, waarin Nederland zich voorstelt aan Trump. Ik vond het hilarisch, maar tegelijkertijd een beetje eng. Want iedereen herkent hierin de communicatiestijl van Trump. En die kan heel effectief zijn.

Meent Trump wat hij zegt?

Voor mijn gevoel is Trump niet echt in zijn communicatie. Hij maakt  grootse gebaren en spreekt precies die woorden die zijn stemmers willen horen. Trump spiegelt op zijn beurt ook. Aan zijn stemmers. ‘Dit willen jullie? Ik ga er voor zorgen! Let’s make America great again. No-doubt-about-it.’ Allemaal superlatieven, die ook in het filmpje van Lubach zo prominent naar voren komen.

Meent Trump het ook? Ik voel het niet. Het doet in mijn ogen allemaal wat mechanisch aan. Maar hee, ik ben niet ‘the American people’ en als zij het wel voelen, kan zijn communicatiestijl hem heel ver brengen.

Powertalk

Trump houdt zijn speeches helder en kort, spreekt duidelijke taal en herhaalt de belangrijkste zaken. Met weinig ruimte voor misverstanden. Powertalk noem ik dat. Gooi het maar de wereld in en overrompel iedereen. En zeg nou zelf: hoe vaak heb je niet zelf met open mond en flabbergasted geluisterd naar uitspraken van Trump? Je zou denken dat hij bepaalde dingen echt niet kan zeggen, maar toch komt hij er gewoon mee weg.

In het ‘Even voorstellen’-filmpje komt dit ook duidelijk naar voren. Ik bedoel ‘the ministry of silly walks’? Dat is eigenlijk helemaal niet grappig. Maar wel precies zoals Trump zijn medemens op de korrel neemt. Mirror, mirror on the wall.

Woorden én daden

Trump is een man van woorden én daden. As we speak probeert Trump letterlijk van zijn wil wetten te maken in Amerika. Een heel eng aspect van zijn communicatiestijl. Dat hij zijn stemmers overrompelt kan ik nog begrijpen. Maar lukt dit ook met politici? Als Trump de beslissers in de Amerikaanse politiek en rechtspraak op zijn hand krijgt (en Trump duldt geen tegenspraak, dus you’re either in or out), gaat er de komende tijd veel veranderen in Amerika. Time for change, of oh nee, dat was Obama’s slogan…

America first, The Netherlands second

In het filmpje wekt Nederland de indruk dat we vriendjes willen zijn met Trump. America first, The Netherlands second. Moest ik best om lachen. En is natuurlijk cynisch bedoeld. Want wil de wereld wel vriendjes zijn met Trump? That’s the big question.

Filmpje niet gezien?

Voor wie het filmpje nog niet heeft gezien, bekijk ‘m hier. Lachen mag! Huilen mag ook…

Delen
LinkedInFacebookTwitterEmail