Back to the future of writing - Caenen Communicatie
900
post-template-default,single,single-post,postid-900,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Back to the future of writing

BacktotheFuture

Woensdag 21 oktober was het Back to the Future day. De dag in de toekomst waar Marty McFly naar toe reist in Back to the Future II, de klassieker uit 1989. Wat is werkelijkheid geworden van hetgeen Marty zag in de toekomst? Het zette me aan het denken… Over ‘Back to the future’ van mijn geliefde schrijversvak. Maar eerst meer over de film.

Voorspellingen die wel uitkwamen

 • Betalen met je vingerafdruk: Apple pay
 • Videobellen: Skype
 • Videobril: Google Glass / Oculus Rift
 • Digitale beelden over de echte werkelijkheid projecteren: augmented reality
 • Hovercams: lijken op cameradrones
 • Hoverboard: vorig jaar werd het allereerste vliegende skateboard gepresenteerd door fabrikant Hendo. Ook autofabrikant Lexus toonde dit jaar een vliegend skateboard. Maar deze zijn niet zo functioneel als de zwevende plank waarop Marty rondvliegt.
 • Weten wanneer het stopt met regenen: Buienradar

Bron: nu.nl 


Voorspellingen die niet uitkwamen

 • Airways, luchtsnelwegen: vliegende auto’s zoals Marty ze zag zijn voorlopig nog toekomstmuziek.
 • Technologie waarmee automatisch artikelen geschreven worden: bestaat inmiddels wel, maar kan niet tippen aan ‘live’ geschreven content.
 • Zelfstrikkende schoenen: de Nike Air Mag uit 2011 had wel de oplichtende details van de Back to the Future schoenen, maar geen zelfstrikkende ‘power laces’. Maar: zie dit bericht van Nike van 21 oktober! Er is hoop…
 • Food hydrator: apparaat waarmee kleine brokjes gedroogd voedsel worden omgetoverd tot heerlijke warme maaltijden.
 • Pac Fax, een openbare brievenbus met ingebouwd faxapparaat: de grootste misser uit de film, want door de opkomst van het internet faxen we alleen nog bij hoge uitzondering.

Bron: nu.nl


Back to the future of writing

De makers van de Back to the Future II hadden een vooruitziende blik: de meeste gadgets uit de film zijn werkelijkheid geworden. Natuurlijk op de tijdmachine zelf na, maar wie weet over 50 jaar? En dan denk ik even door: hoe schrijven we teksten over 50 jaar? Kunnen we dan à la The Matrix in het luchtledige schrijven en alles weer wissen, zodra de tekst automatisch in de ‘cloud’ is opgeslagen? Worden teksten nog door mensen geschreven of gaat alles volautomatisch? Bestaat mijn beroep dan eigenlijk nog wel?

Even een stapje terug in de tijd. ‘Oude’ communicatie staat bol van de nostalgie: oude tijdschriften, typmachines, kranten, langspeelplaten, handgeschreven kaarten en brieven. Struin op een zondagmiddag over een antiekmarkt en je waant je met een beetje fantasie zo weer in de jaren ’50, ’60, of ’70. Tijden waarin knisperend papier, inkt en typisch ruikende kranten communicatie letterlijk een extra dimensie gaven.

Dan weer back to the future. Waar ik me een beetje zorgen over maak: kunnen wij het nostalgische en unieke gevoel van communicatie nog wel doorgeven aan de volgende generaties? Of wordt een kille iPad onze erfenis? Waar brengt de digitale revolutie ons in de toekomst?

Dringende oproep!

Eigenlijk wil ik het niet weten en hou ik een beetje krampachtig vast aan de nostalgie van het schrijven van vroeger. Niet voor niets hang ik een oude letterbak aan de muur, bewonder mijn antieke typemachines en ben ik fervent verzamelaar van oud schrijfgerei, briefpapier en tijdschriften. Ook schrijf ik verjaardagskaarten nog zelf met de hand (met een pen, ja). Ik wil niet vervangen worden door een digitale tekstrobot, maar de geur blijven ruiken van papier. Of dat realistisch is…

Daarom wil ik nu alvast iedereen dringend oproepen: bewaar oude tijdschriften, kranten, brieven, kaarten, mobiele telefoons, pennen, walkmans, CD’s, al onze huidige communicatiemiddelen. Gooi niks weg! De volgende generaties zullen jou ooit dankbaar zijn als ze op die ene zondag in 2087 met hun Google contactlenzen rondbrowsen op een virtuele antiekmarkt.

Delen
LinkedInFacebookTwitterEmail