Thanksgiving Day: zeg eens dankjewel - Caenen Communicatie
959
post-template-default,single,single-post,postid-959,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Thanksgiving Day: zeg eens dankjewel

thank you (1)

Vandaag, de vierde donderdag in november, is een nationale feestdag in Noord-Amerika. Het is Thanksgiving Day, kort gezegd: Thanksgiving. Een traditie die in Nederland helaas niet bestaat. Maar waar we wel steeds meer over horen in de (social) media. Vanuit communicatieperspectief vind ik Thanksgiving een bijzondere dag. Ik roep daarom iedereen op om vandaag ‘dankjewel’ te zeggen!

Historie

Eerst een stukje historie (bron: Wikipedia). Thanksgiving is volgens de overlevering gestart door de Pilgrim Fathers in 1621. Na een barre tocht vanuit Europa met de Mayflower stichtten zij in Plymouth (Massachusetts) een nederzetting. Na de oogst in november vierden zij feest: de eerste Thanksgiving Day. Traditioneel wordt er dus op deze dag aan God dankgezegd voor de oogst. Omdat in Canada de oogst eerder in het jaar eindigt, viert men daar Thanksgiving op de tweede maandag in oktober.

Turkey Day

Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te zijn. Omdat het op een donderdag valt, zijn veel werknemers op vrijdag vrij en is er dus een familiereünie van vier dagen mogelijk. In een land waar vakantiedagen vrij schaars zijn, is dat natuurlijk een fijn vooruitzicht! Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten. Daarom wordt Thanksgiving ook wel ‘Turkey Day’ genoemd.

Black Friday

De vrijdag na Thanksgiving is traditioneel een dag om te starten met kerstshoppen. Het is de drukste dag in het jaar voor winkeliers en wordt ‘Black Friday’ genoemd, vanwege de grote verkeersdrukte op de wegen en in de winkels. Bij grote warenhuizen drommen de mensen al voor openingstijd voor de deuren om zo veel mogelijk aanbiedingen te scoren. En dat gaat er niet altijd heel vriendelijk aan toe. Zo zit je dus gezellig aan tafel Thanksgiving te vieren en de dag erna maak je ruzie om een goedkope TV te bemachtigen… Tja, Amerika is wat dat betreft wel een land van tegenstellingen.

Inhakers

In Nederland zijn we denk ik te nuchter voor dat soort ‘crazy’ taferelen. Maar ik verwacht vandaag en morgen wel veel inhakers van de grote (en kleinere) merken op Thanksgiving Day en Black Friday. Wie scoort er dit jaar de meest creatieve en originele inhaker? Ik ben benieuwd… En #happythanksgiving is vandaag vast trending op Twitter.

Oproep!

Met mijn blog haak ik ook in op Thanksgiving, in de vorm van een oproep. In de waan van de dag realiseer je je niet altijd waarvoor en wie je dankbaar bent. Vandaag, op Thanksgiving Day, is een mooie dag om je hier wél bewust van te zijn. Zeg eens letterlijk ‘dankjewel’! Want elke dag heeft wel iets om dankbaar voor te zijn. En er is altijd wel iemand in je buurt die je dankbaar bent voor wat hij of zij voor jou heeft gedaan of betekent. Je hoeft er alleen maar voor open te staan, erover na te denken en heel belangrijk: het te voelen. Het is voor iedereen heel persoonlijk en daarom niet altijd makkelijk om te zeggen. Maar één ding geldt voor iedereen: ‘dankjewel’ zeg je met je hart! En dat warme gevoel krijg je er gratis bij. Fijn, toch?

Oh, en om het goede voorbeeld te geven: DANKJEWEL, iedereen die mij heeft geholpen om van Caenen Communicatie een succes te maken! Mijn man Raymond, lieve familie en vrienden, netwerkrelaties en natuurlijk mijn klanten: daar ben ik jullie allemaal heel dankbaar voor ❤️.

Delen
LinkedInFacebookTwitterEmail