Last van writersblog? 7 inspiratietips voor een goedgevulde blogsite - Caenen Communicatie
1109
post-template-default,single,single-post,postid-1109,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Last van writersblog? 7 inspiratietips voor een goedgevulde blogsite

writersblock

Je heb je eigen blog, yippie! En je bent al een tijdje lekker aan het bloggen. En ineens slaat hij toe: de writersblog (writer’s block voor bloggers). ‘Waar moet ik in hemelsnaam de volgende keer over schrijven?’ verzucht je al een tijdje. Geen paniek, ik help je graag met 7 inspiratietips.

1. Inspiratiemap

Allereerst en misschien een inkoppertje: zorg dat je een aparte e-mail map hebt met de naam ‘bloginspiratie’. Sla hierin alles op wat je tegen komt en potentieel ‘blogmaterial’ is. Of schrijf je idee op in een notitieboekje dat je altijd bij je hebt en, als je weer online bent, alsnog opslaat in je bloginspiratiemap (bijvoorbeeld door jezelf een mailtje te sturen). Als je last hebt van writersblog is dit mapje je eerste inspiratiebron. Toegegeven, het kost tijd om het mapje te vullen en niet elk idee is op elk moment geschikt om te gebruiken of heeft voldoende body om een behoorlijke blogpost over te schrijven. Lees daarom snel de volgende zes tips!

2. Schrijf eens iets persoonlijks, of andersom

Als je blogt heb je waarschijnlijk een eigen blogwerkgebied of blogspecialisme, waar je op gefocust bent. Zo hoort het ook en dan ben je prima bezig! Het mag duidelijk zijn dat ik vooral blog over tekst, schrijven en communicatie. Maar zo af en toe mag je best eens wat persoonlijks bloggen. Mijn blog over omdenken is een voorbeeld van een blog over een persoonlijke ervaring. Zorg wel dat het bericht past bij de rest van je blog. Als je blogt over hardlopen, ga dan niet ineens posten dat je zo dol bent op je nieuwe kat (tenzij deze met je mee gaat hardlopen). Zoek altijd een passend haakje.   

Of andersom, als je vooral je persoonlijke ervaringen deelt, kun je ook eens af en toe een wat zakelijker blog posten. Uiteraard wel gerelateerd aan jouw blogwerkgebied. Verandering van spijs doet eten, dus je lezers vinden zo’n ‘ander’ bericht vast interessant. Schrijf je bijvoorbeeld over je ervaringen met afvallen, kun je ook eens een keer een lekker caloriearm recept plaatsen of iets schrijven over medische gevolgen van afvallen. Ik roep maar iets, hè? Zoek onderwerpen die passen bij je blog en je zit goed.

3. Wereld om je heen

Zelf haal ik altijd veel inspiratie uit de wereld om me heen. Daar waar ik net ben, of dat nou op de dijk is tijdens een wandeling, op een antiekbeurs of op vakantie, ik heb altijd wel een ‘antenne’ aanstaan voor mijn blog. Je zult je verbazen hoe vaak je ideeën krijgt voor je blog als je bij jezelf die antenne ook aanzet. Vergt wellicht wat oefening, maar als het eenmaal tussen je oren zit, gaat het als vanzelf. Mijn blog over eindredactie en storytelling zijn directe resultaten van de ‘wereld om me heen’.

4. Social media

Social media is een super hulpmiddel voor bloginspiratie. Last van writersblog? Struin dan eens een half uurtje de social media kanalen af van jouw blogwerkgebied of blogspecialisme. Geheid dat je al tig bedrijven en mensen volgt die in jouw werkgebied actief zijn. En ook geheid dat je iets tegenkomt waarop je kunt inhaken of zelf ervaringen mee hebt die je kunt delen. Let wel: never (ever ever) neem een bericht over van iemand anders! Ook niet gedeeltelijk of anders geschreven. Dat is echt not done in bloggersland.

Ook handig: maak een bloginspiratiebord aan op Pinterest. Ik sla daar zelf interessante quotes en afbeeldingen op die ik voor mijn blog kan gebruiken.

5. Check het nieuws!

Er gebeurt altijd wel iets in je blogwerkgebied. Check daarom het nieuws als je last hebt van writersblog. Kom je iets interessants tegen? Deel het op je blog en geef er jouw professionele mening over. Of jouw ervaringen met het betreffende nieuwsitem. Of stel gewoon een vraag ‘Dit shocking nieuws las ik zojuist, wat vinden jullie daar nou van?’ Of maak er een combinatie van. Actuele berichten doen het doorgaans goed en laten zien dat je bovenop het nieuws zit. Ook hier een let wel: plaats actuele berichten op dezelfde dag dat het nieuws, waar je blog over gaat, verschijnt. Een dag later is eigenlijk al te laat. Hoe sneller, hoe beter is hier dus het devies. Maar je had writersblog, toch? Dus je zit te springen om een artikel te publiceren ?.

6. Tijd over?

Een keer een rustig weekje? Ga niet achterover leunen, maar duik in die inspiratiemap en je Pinterest bord en ga ‘vooruit’ schrijven. Natuurlijk kun je dan geen actuele berichten schrijven, maar sommige onderwerpen zijn tijdloos en kunnen altijd. Tips voor het een of ander, een leuke ervaring die je wilt delen, noem maar op. Als je map en bord al wat meer gevuld zijn, kun je waarschijnlijk zo twee of drie artikelen schrijven (of meer, als je echt ‘on a roll’ bent) en deze op de spreekwoordelijke plank leggen. Voor als je geen zin en tijd hebt om bovenstaande tips op te volgen en het toch weer hoog tijd is om een nieuw blog te publiceren.

7. Cheat mode

Tot slot een geheimpje van mezelf dat ik aan jullie ga verklappen. Als ik echt geen tijd heb om te bloggen en ook geen blogs meer ‘op de plank’ heb liggen, kies ik ervoor om een inspirerende quote te plaatsen, bij voorkeur met een mooie afbeelding erbij. Lang leve Pinterest! Zo’n quote staat goed op je blogsite en vertelt ook iets over jouzelf, waar jij voor staat. Niks mis mee dus! En zo haal je toch je deadline. Maar doe het niet te vaak, want blogs zijn tekstberichten. Vandaar ook de naam ‘cheat mode’, want een beetje cheaten is het natuurlijk wel.

Succes!

Nooit meer writersblog? Dat kan ik je niet garanderen. Maar met de bovenstaande tips zal het je minder vaak overkomen en komt bloggen echt in je systeem te zitten. Doe er dus je voordeel mee en vooral: heel veel succes en plezier met bloggen!

Heb je nog inspiratietips voor mij? Die zijn natuurlijk altijd welkom!

Delen
LinkedInFacebookTwitterEmail