Bletchley Park: communiceren ten strengste verboden! - Caenen Communicatie
1284
post-template-default,single,single-post,postid-1284,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Bletchley Park: communiceren ten strengste verboden!

Communiceren verboden? Ja, echt!  In 2016 communiceren we veel en liefst zo open mogelijk. Maar in de Tweede Wereldoorlog was dat in Bletchley Park in Engeland wel anders. Bletchley Park, home of the codebreakers, is een must-visit museum voor iedereen die werkt in de communicatiebranche en/of geïnteresseerd is in WO II. Ik vind het heel bijzonder dat op een plek die helemaal in het teken staat van communicatie, communiceren ten strengste verboden was.

The Imitation Game

Na het zien van The Imitation Game werd mijn interesse in Bletchley Park gewekt. De film gaat over Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog supercomputer The Bombe ontwikkelde om daarmee versleutelde Duitse boodschappen te decoderen. Dit project werd uitgevoerd op een landgoed in Milton Keynes, Zuid-Engeland, Bletchley Park genaamd. Dankzij The Bombe is deze verschrikkelijke oorlog waarschijnlijk met enkele jaren verkort en zijn vele levens gered. Zo vond bijvoorbeeld de
D-Day invasie plaats in Normandië, omdat de Duitsers deze invasie daar totaal niet verwachtten. En dat wisten de geallieerde partijen, dankzij de duizenden mensen die in Bletchley Park 24/7 en onder strikte geheimhouding werkten.

Historische setting Bletchley Park

Afgelopen juli bezocht ik Bletchley Park voor de tweede keer. De hele setting is prachtig. Bletchley Park is een landgoed met een indrukwekkende mansion, een aantal cottages voor het personeel van de landheer en diverse gebouwen, ‘huts’ genaamd. De huts zijn later gebouwd en vooral vrouwen werkten er heel hard om elke dag de Duitse berichten te decoderen. Dat was geen sinecure, want de zeer geavanceerde codeerapparatuur van de Duitsers, met name de beruchte Enigma machine, werd om twaalf uur ’s nachts weer opnieuw ingesteld, zodat het decoderen weer van voor af aan begon. De historie druipt af van de vele originele gebouwen, inrichtingen (met veel oog voor detail) en een nog werkende Bombe! Af en toe hoor je het geluid van een Spitfire die overvliegt of van de motoren van de ‘dispatch riders’ die top secret documenten komen afleveren aan de poort van Bletchley. Je waant je echt in de tijd van toen.

The Mansion toen                                                                                   The Mansion nu

Bletchley2                 Bletchley1

Interieur                                                                                                   Interieur

Bletchley3                               Bletchley4

Praten ten strengste verboden

In onze huidige maatschappij, waarin een nieuwsfeit online in enkele minuten de hele wereld over gaat, kun je je niet voorstellen dat een project van zo’n grote omvang geheim gehouden kan worden. Dat intrigeerde mij vooral toen ik rondliep in Bletchley Park. Praten over je werk was er ten strengste verboden. Niemand wist dus van elkaar waar zijn of haar collega precies mee bezig was. De gids vertelde een verhaal van een stel dat al 60 jaar getrouwd was en tijdens een rondleiding in Bletchley Park pas tegen elkaar durfde te vertellen dat ze er allebei in de oorlog gewerkt hadden. Na al die jaren… ongelofelijk, toch?

Buiten Bletchley Park wist al helemaal niemand wat zich daar afspeelde. Dat het iets met de oorlog te maken had, zullen burgers wel geraden hebben. Maar wat? Geheimhouding was van levensbelang omdat de Duitsers natuurlijk nooit mochten weten wat er precies werd gedaan in Bletchley Park.

Bletchley7

Unieke en onvergetelijke belevenis

Dit blog is slechts een tipje van de sluier. Het hele verhaal kun je zelf meemaken in Bletchley Park, echt een aanrader als je een keer een tripje naar de UK maakt. Ik ga er zeker nog eens naar toe, want je ziet en leest er steeds nieuwe dingen. De sfeer van zo’n historische plek is bovendien geweldig. Het blijft me intrigeren en verbazen wat zich daar heeft afgespeeld en dat niemand daarvan af wist. Inclusief ikzelf totdat ik de Imitation Game had gezien… Lees hier meer over Bletchley Park. Beter nog is om het museum zelf te gaan ervaren. Het is werkelijk een unieke en onvergetelijke belevenis!

Delen
LinkedInFacebookTwitterEmail