Vage omgevingscommunicatie: irritant hè? - Caenen Communicatie
852
post-template-default,single,single-post,postid-852,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Vage omgevingscommunicatie: irritant hè?

always-open

Onduidelijke borden langs de weg zijn een grote ergernis voor iedere weggebruiker. Het lijkt gemakkelijk om weggebruikers en omwonenden te informeren over bijvoorbeeld een tijdelijke wegafsluiting. Of simpelweg een duidelijk verkeersbord te plaatsen. Maar in de praktijk blijkt dit best een uitdaging te zijn en is omgevingscommunicatie soms allesbehalve duidelijk.

Verkeersborden

Als je deelneemt aan het verkeer, heb je te maken met verkeersborden. Verkeersborden maken dus een belangrijk deel uit van ieders directe omgeving. En ik durf best te stellen dat iedereen wel eens een vaag verkeersbord heeft gespot. Deze vijf voorbeelden laten zien hoe het in elk geval niet moet. De laatste twee voorbeelden zijn een (humoristisch) toonbeeld van duidelijkheid.

Te veel borden tegelijk

Niet handig, want de weggebruiker raakt verward bij het zien van meerdere borden tegelijk.

onduidelijkbord2

Snap jij hoe hard je hier mag rijden?

Te veel tekst op één bord

Ook niet handig, want de weggebruiker, zeker als deze met de auto voorbij rijdt, kan nooit in een paar seconden lezen wat er op het bord staat.

onduidelijkbord1

Zelfs een fietser kan deze tekst in het voorbijgaan niet volledig lezen…

Te ingewikkelde informatie

Deze borden kom je veel tegen in Engeland, waar ze dol zijn op ingewikkelde rotondes. Als je in de betreffende regio niet bekend bent, denk ik dat je er maar gewoon op rijdt en vervolgens hoopt dat je de goede afslag vindt. Voordeel van een rotonde: rij je je afslag voorbij, kun je nog een rondje (of in dit geval een paar rondjes) maken ;-D.

onduidelijkbord3

Borden met taalfouten

Dat is echt heel slecht, ik bedoel: doet er niemand eindredactie op zo’n tekstje voordat zo’n groot bord wordt gemaakt? Bovendien leidt het de aandacht onnodig af van de weg. Althans bij mij, ik kom dan namelijk  snel in de verleiding om nog eens goed te kijken of om te kijken. Om vervolgens vol ongeloof te constateren dat er toch echt een taalfout op het bord staat. Soms nog een hele domme ook, zoals in dit voorbeeld.

verkeersbordtaalfout

Borden die zichzelf tegenspreken

Ook zoiets stoms. Want hoe zit het dan?

letoptegenliggers

Is deze straat nu wel of niet éénrichting?

Wees vooral duidelijk!

Als de tekst kort en duidelijk is, ontstaan er geen misverstanden. Dit bord is hier een mooi voorbeeld van:

Hitthissign

Als er nu nog iemand tegen de brug aanrijdt, moet deze persoon wel blind zijn geweest.

Visualiseer waar het kan

Iconen zien we in een seconde en als ze duidelijk zijn snappen we ook in een seconde wat we kunnen verwachten of wat juist niet mag.

turtle-crossing1

Je moet natuurlijk wel weten dat XING ‘Crossing’ betekent, maar eigenlijk spreekt de afbeelding al voor zich.

Meer dan alleen verkeersborden

Omgevingscommunicatie gaat verder dan alleen de verkeersborden die je ziet. Ook de online en offline informatievoorziening rondom grote bouw- of renovatieprojecten of wegwerkzaamheden valt onder omgevingscommunicatie. Dan is het extra van belang om draagvlak en begrip te creëren voor de werkzaamheden. En duidelijk te communiceren. Hiervoor geldt:

  • Betrek omwonenden op tijd (lees: ruim voordat er wordt gestart met de werkzaamheden) bij grote projecten. Achterhaal waar de weerstand zit en reageer daar tijdig op!
  • Zorg voor een goede timing tijdens het project en voorkom uitspraken als ‘had het niet eerder gekunnen?’ en ‘had ik dat eerder geweten…’.
  • Gebruik de juiste middelen voor de juiste doelgroep; benader de bewoners van een ouderencomplex dus niet via social media, daar bereik je ze namelijk niet.
  • Stuur geen vage informatiefolder, die roept alleen maar vragen op en veroorzaakt onrust; doe het of goed met een duidelijke uitleg over wat er wanneer te gebeuren staat. Of doe het niet.
  • Organiseer informatieavonden om ongerustheid weg te nemen,  antwoorden te geven op vragen en in gesprek te gaan met de omwonenden. Wie weet hebben ze goede tips voor het project!

Helaas loopt ook deze communicatie niet altijd van een leien dakje. Er is vaak weerstand, want niemand wil langere tijd rommel en geluidsoverlast voor zijn of haar deur. Juist in die weerstand ligt voor de communicatieadviseur de uitdaging om met de juiste toon uitleg te geven, valkuilen te zien en helder te communiceren waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en hoe betrokkenen nog invloed kunnen hebben.

Aparte tak van sport

Al met al concludeer ik dat omgevingscommunicatie een heel specifieke tak van ‘communicatiesport’ is, waar nog veel te verbeteren valt. Een mooie uitdaging voor iedere communicatie- en tekstspecialist!

Delen
LinkedInFacebookTwitterEmail